Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Κρούσμα ευλογιάς σε κτηνοτροφική μονάδα του Έβρου!


Επιβεβαιώθηκε ένα κρούσμα σε πρόβατο σε κτηνοτροφική μονάδα στο Πύθιο του Β. Έβρου, ενημερώθηκαν ήδη οι κτηνοτρόφοι της Ξάνθης

*Καθησυχαστική πάντως για τη δημόσια υγεία η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ξάνθης
Δεν μας έφτανε ο «ιός του Νείλου» που δυστυχώς κάνει θραύση πλέον από τα τσιμπήματα των επικίνδυνων κουνουπιών στη περιοχή μας, αναστάτωση στους κτηνοτρόφους της Θράκης έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα ευλογιάς που εντοπίστηκε σε κτηνοτροφική μονάδα στο Πύθιο του Β. Έβρου.

Πρόκειται για ένα πρόβατο για το οποίο υπήρχαν αρχικά υποψίες πως έχει προσβληθεί από την ιδιαίτερα σπάνια αυτή νόσο, υποψίες ωστόσο που επιβεβαιώθηκαν και εργαστηριακά το πρωί της Παρασκευής. Ήδη από την πρώτη στιγμή το ύποπτο αρχικά κρούσμα τέθηκε σε απομόνωση και υπό επιτήρηση ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωσή της νόσου. Αμέσως ενημερώθηκαν σχετικά οι κτηνοτρόφοι ώστε να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις ζώων από τη συγκεκριμένη περιοχή και όταν αυτές πραγματοποιούνται να λαμβάνονται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα.

Όπως εξηγεί στο Thrakitoday ο αντιπρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων Ξάνθης κ. Αθανάσιος Λουκμακιάς, «ήδη από την Τετάρτη ενημερωθήκαμε για το κρούσμα από τη Δ/νση Κτηνιατρικής και μας συστάθηκε να λάβουμε μια σειρά από προφυλάξεις». Σύμφωνα μάλιστα με τις σχετικές οδηγίες που έλαβαν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής θα πρέπει να αποφεύγονται οι μετακινήσεις ζώων από την περιοχή όπου εντοπίστηκε το κρούσμα και όταν αυτές πραγματοποιούνται να γίνονται κάτω από τις προβλεπόμενες συνθήκες και τα ζώα να συνοδεύονται από τα νόμιμα παραστατικά τους.
«Η νόσος αυτή μεταδίδεται πολύ εύκολα στα ζώα και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ακόμη και με τις ζωοτροφές» σημειώνει ο ίδιος. «Ας ελπίσουμε να μην ζήσουμε καταστάσεις ανάλογες με το 1996 και το 1997 όπου σφάζονταν δεκάδες ζώα στην περιοχή μας που είχαν μολυνθεί από αφρώδη πυρετό».
Από τη μεριά του ο προϊστάμενος του τμήματος Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Γκαζινός παρουσιάζεται καθησυχαστικός για τη δημόσια υγεία, ξεκαθαρίζοντας πως πρόκειται για νόσο που δεν μεταδίδεται από τα ζώα στους ανθρώπους αλλά μόνο μεταξύ των ζώων. «Την Τετάρτη υπήρξε υποψία για ένα κρούσμα, μπήκε σε απομόνωση και την Παρασκευή επιβεβαιώθηκε πως πρόκειται για τη νόσο» επισημαίνει ο ίδιος, εξηγώντας πως «στην Π.Ε. Ξάνθης το τελευταίο δίμηνο δεν είχαμε κάποια μετακίνηση ζώου από την περιοχή που παρουσιάστηκε το κρούσμα, όπως προέκυψε από τον έλεγχο που κάναμε. Έχουμε δώσει οδηγίες στους κτηνοτρόφους ώστε οι όποιες μετακινήσεις ζώων να γίνονται με τον προβλεπόμενο τρόπο».


Παράλληλα ο ίδιος εξηγεί πως μέχρι στιγμής δεν υπήρξε κάποια ενημέρωση προς την κοινή γνώμη καθώς δεν τίθεται ζήτημα ανησυχίας, μιας και η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο ούτε περνά στη διατροφική αλυσίδα.
Τι είναι η ευλογιά
Η ευλογιά των αιγοπροβάτων είναι ένα λοιμώδες ιογενές νόσημα και δεν αποτελεί ωστόσο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία καθώς δεν μεταδίδεται από τα ασθενή ζώα στον άνθρωπο, ούτε από την κατανάλωση προϊόντων (γάλα, κρέας ) που προέρχονται από μολυσμένα ζώα.
Τα προβλεπόμενα κτηνιατρικά υγειονομικά μέτρα βιοασφάλειας που λαμβάνονται, αφορούν αποκλειστικά και μόνο, την αποτροπή της μετάδοσης της νόσου, σε άλλα αιγοπρόβατα. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σπάνιο νόσημα, το οποίο ενδεχομένως να έφτασε στη χώρα από τους «κακούς» γείτονες, όπου εκεί διαπιστώνονται πολύ που συχνά αντίστοιχα κρούσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου